November 2020

Hej,

Det har nu gått mer än ett år sedan ni fick det senaste brevet från Nibble Stiftelsen. Den gången inledde vi brevet med, ”Det är mycket som händer runt Nibble i Ytterjärna just nu…” och detta är något som i högsta grad känns aktuellt även idag. Med detta brev vill vi berätta om en del av de saker som har hänt under året och ge er en liten glimt om vad som kan hända framöver.

Styrelsen arbetar aktivt vidare med att ta hand om och utveckla verksamheterna och platsen, mark och fastigheter, i linje med vårt uppdrag, våra intentioner samt visioner. För att förtydliga ansvarsfördelningen och kommunikationsvägarna har styrelsen utsett John Gerhard till verkställande och han är därmed första kontakt gällande de flesta frågor som rör Nibble Stiftelsens verksamhet. Johns adress: john@nibblestiftelsen.se

Vid Järna Naturbruksgymnasium har det 21:a skolåret påbörjats och det är för närvarande 35 elever inskrivna vid skolan. På förmiddagarna har de oftast undervisning i klassrummen och på eftermiddagarna har de praktiska övningar inom olika områden. Ni som bor i området ser ofta eleverna på traktor, fyrhjuling, med djuren, i skogen och på odlingarna. Det är en spännande och viktig verksamhet och är kärnan i Nibble Stiftelsens arbete. Den rådande pandemin har påmint oss alla om hur sårbara våra samhällen är, inte minst när det kommer till livsmedelssäkerhet. Och det är brist på unga människor som är kunniga inom områden som odling, djurskötsel och hantering/skötsel av skog och som har kunskaper i naturbruk utifrån ekologiska principer och värden. Kolla gärna in på skolans hemsida (jarnanaturbruksgymnasium.se) eller ännu bättre på skolans sociala medier om ni vill veta mer om skolan eller naturbruksprogrammet. En del elever bor också vid skolans internat och syns ofta runt området även utanför skoltiden. Viktoria Hallberg är rektor vid Järna Naturbruksgymnasium och har adressen rektor@jarnanaturbruksgymnasium.se

När det gäller Nibble Stiftelsens mark och fastigheter så pågår arbetet med att se över alla de gamla ärendena, baserade på gamla muntliga överenskommelser eller historiska händelser. Detta är mycket intressant och vi har tagit kontakt med fler av de inblandade aktörerna för att se hur vi bäst kan få klarhet i dessa ärenden. I vissa fall kan detta innebära att det sker förändringar. Samtidigt har det redan lett till en del intressanta samtal som bidrar till att lägga grund för framtida relationer och, i vissa fall, samarbeten.

Vid sågen har det gamla spånrummet vid norra gaveln, senare snickeri, omvandlats till en undervisningslokal med ett tillhörande omklädningsrum. Detta är tänkt att vara det nya utbildningscentret för undervisning i skogsämnen, motorsåg, röjsåg, trähantverk mm. Det är en stor fin lokal som kommer att vara en härlig resurs att ha tillgång till. Rummet har till stor del inretts av elever vid gymnasiet inom kursen byggnadsunderhåll, under ledning av Adrian Holthe. Han är snickare med många års erfarenhet av att leda team och utbilda unga människor. Martin Andersen är ansvarig för själva sågen. Här sågas stockar från Nibble skogen men också från andra platser. Martin är aborist till vardags och därmed har han med sig en hel del träd till Nibble. Han har även sitt virkesförråd längst borta mot skogen till och ofta engageras han av skolan som praktikhandledare och har med sig elever från gymnasiet vid sågning. Som företagare tar han emot elever inom ramen för Arbetsförlagd lärande (Apl) som är en viktig del av utbildningen. Martin ingår även i skolans programråd.

Under det gångna året har grannarna Johan Jönsson och Linda Lindblad varit aktiva med ett spännande projekt under taket bakom själva sågen och nu pågår samtal mellan Nibble Stiftelsen, Johan och Linda om ett samarbete kring kurser och studiecirklar inom hantverk och hållbart byggande på Nibble. Att kunna genomföra sådana kurser på Nibble, vid sågen och delvis med eget virke från Nibble skog skulle vara väldigt roligt och ett välkommet tillskott till platsen. Vi ser fram emot att utveckla ett samarbete med Johan och Linda.

Området runt sågen används ofta som tillfällig parkeringsplats och ibland står någon även där under en längre tid. Vi är tacksamma om parkeringen kan ske på den nedre planen, längs bort från själva sågen. Där är det viktigt att bilar ställs vid kanten och inte blockerar infarten eller ytan som används som bland annat övningsbana för maskinkörning men också som eldplats. Vi räknar också med att vi, i samband med att vi börjar använda den nya lokalen, stänger av de infarter som leder till själva byggnaderna under nätterna.

Lantbrukarna på Nibble, Lucas och Amber, har haft en bra säsong/år när det gäller foder till deras mjölkkor. Detta är ett så viktigt inslag till landskapet och odlingen på Nibble. Kor ska äta gräs och det är skönt att veta att hötorken, den stora byggnaden bredvid ladugården, är helt full av doftande hö inför vintern. I fjolårets brev skrev vi om den tuffa situationen som uppstod i och med att Järna Mejeriet inte längre köper mjölk och i februari 2020 löpte avtalet med mejeriet ut. Detta medförde en del tuffa omställningar och anpassningar för gården. För närvarande säljs mjölken från gården till Arla och då tyvärr som konventionell, (ej ekologiskt). Efter en längre tids osäkerhet ger försäljning till Arla trygghet vad gäller avsättningen vilket är extremt viktigt för verksamheten. Samtidigt blir det intressant att se om nya initiativ kan uppstå i framtiden, särskilt gällande möjligheter att erbjuda de i närområdet tillgång till mjölk från Nibble. Detta är en fråga som berör Lucas, Amber och alla oss andra på Nibble. På gården odlas numera även spannmål av såkallade kultursorter. Det är ett spännande arbete och vi ser alla fram emot att det snart ska finnas specifika ”Nibble” sorter. Spannmål från gården säljs delvis direkt till exempelvis Järna Bageriet. Flocken av fina höns av rasen Lohman har även blivit ett viktigt inslag på platsen. Många av oss som bor i området prenumererar på ägg, dvs vi hämtar dem på avtalade dagar och betalar månadsvis. Detta bidrar till en ökad trygghet och planeringsmöjligheter för bönderna.

Samarbetet mellan Naturbruksgymnasiet och Skillebyholm fortsätter och det blir många spännande kurser för Skillebyholms utbildningar (Yrkeshögskola och Komvux) som ordnas gemensamt. Naturbruksgymnasiet tar hand om fårbesättningen och betesmarker på Skillebyholm. Och Skillebyholms medarbetare och elever gör en del praktiska insatser på Nibble. En större insats sker runt ”parken”, området mellan gårdsplanen och skolan. Det är viktigt för oss alla att återskapa lite mer av en helhet på platsen. Nu är stigarna anlagda och under hösten kommer en del planteringar att göras av Skillebyholms elever.

För andra gången har vi nu haft besök av Maximiliano (”Maxi”) Gonzalez. Maxi är en före detta elev vid naturbruksgymnasiet. Efter vidare utbildning inom trädgård vid Skillebyholm utbildade sig Maxi till arborist och driver ett eget företag (Maximal Trädvård) i Skåne. Under två veckor har Maxi delat sin tid mellan utbildning och praktik för eleverna i årskurs 3 och arborist arbete på Nibble. De har arbetat med fruktträden och buskar runt internatet och dess trädgård. Mycket har också handlat om arbete längs vägen och runt husen på hela Nibble och med betoning på säkerheten, exempelvis borttagning av döda grenar. I år har det även genomförts ett arbete runt jordkällaren mellan de två infarterna till Nibble Handelsträdgården. Så kul att kunna engagera duktiga före detta elever i undervisning och praktik vid naturbruksgymnasiet.

Vid själva handelsträdgården har odlingen under året sköts av Naturbrukgymnasiet. Detta under lednig av Indrek Parts. Indrek är praktikansvarig, praktikhandledare och undervisar vid gymnasiet. Vi har också haft hjälp av Lucas med en del jordbearbetning och sådd. På en del av marken har det tidigare såtts in en blandning av växter som en del av grödgödsel strategin på plats. Detta har varit perfekt som bete för fåren på våren och igen nu på hösten (under sommaren betar de på Skillebyholm). På en del av de resterande åkrarna har de under våren såtts gröngödsel med korn som så kallad skyddsgröda. Kornet kom fint och tillätts växer sig stort. Sedan slogs den och arbetades ned i jorden. Därvid blev det en ny självsådd och nu växer det tätt och fint längs ned mot gränsen till Kulturcentret. På större delen av resterande åkrar blev det en del träda för att bekämpa rotogräs innan en sådd av midsommar. På ca 3000 kvm har det odlats potatis av sorterna Maestro och Connect. Dessa har nu skördats (ett par rader är kvar) och ligger i jordkällaren. En del levereras löpande till köksmästarna på Örjanskolan som även lagar lunch till naturbruksgymnasiet. Härligt att skolan får äta ”egna” potatis. I övrigt har potatis hittills levererats till Biodynamiska Produkter, till Reko ringar i Järna, Mölnbo och Gnesta och till Under Tallarnas andelsmedlemmar.

I växthuset närmast vägen odlar Under Tallarna (Tuna Kooperativet). Det har varit en fin skörd av gurka, tomat och paprika och nu växer där härlig sallad, pak choy och annat. Det har varit en fröjd att se det växa i huset igen i år. Under Tallarna har sedan länge varit engagerade i gymnasiet som lärare, praktikhandledare och Apl plats och ingår även i skolans programråd. Nu förs intensiva samtal om ett utökat samarbete som bland annat innebär att de till nästa år även kommer att ta hand om marken och odla på en av åkrarna vid trädgården samt i båda växthusen. Samtal förs också kring ett eventuellt utökat engagemang inom gymnasiets verksamhet. Underbart om det åter kan bli mer grönsaksodling på platsen och att flera engagerar sig i platsen och i Nibble stiftelsens kärnverksamhet, utbildning.

Virbela AteljeAB arbetar med en rad olika verksamheter och projekt kring vatten. Vattentillgång, skötsel av våtmarker, regnvattenuppsamling, hantering av avloppsvatten mm är några områden som berörs. Dessa är centrala frågor för alla och särskilt inom naturbruk. Nibble Stiftelsen och Virbela har därför påbörjat ett samarbete som bl.a innebär att Virbela flyttar sin verksamhet med tillverkning av anläggningar, kursverksamhet, projektplanering mm till handelsträdgårdsområdet. VI räknar med att även denna verksamhet ska kunna erbjuda intressanta praktik- och undervisningsmoment för eleverna vid gymnasiet och andra intresserade. Vi hoppas även att de ska kunna bidra till att utveckla intressanta och snygga anläggningar runt våra dammar på området. Kollegorna från Virbela finns redan på plats och förbereder just nu de olika rummen för att kunna flytta in senast till 1 januari.

Butikslokalen har nu stått tomt en bra stund och vi är många som gärna vill se något hända även där framöver. Och nu ser detta ut att kunna bli något. Tobias Zeiher från Biodynamiska Produkter (BP) tog initiativet till att starta en butiksgrupp som i första hand består av BP, Nibble/naturbruk, Nibble Gård och Sörbro Gård. Tanken är att öppna en liten annorlunda butik där producenterna får fullt betalt för sina varor och där kostnader sedan fördelas utifrån var och ens försäljning, omsättning. En sådan lösning innebär att mindre producenter har tillgång till butiksförsäljning utan att behöva satsa stora pengar eller att behöva sälja till ett mycket lägre pris än vid direktförsäljning. Och även här ska det, utöver försäljningsmöjligheter för produkter från Nibble kunna finnas möjligheter för elever vid gymnasiet att göra praktik. Hur naturbrukets produkter når konsumenter är en extremt viktig fråga för alla som vill försörja sig på odling. Nibble Stiftelsen och Biodynamiska Produkter har kommit överens om att dela ingångskostnaderna, riskerna under de första månaderna efter att butiksförsäljningen kommer igång. Nibble Stiftelsen har registrerat butiksförsäljning vid kommunen. Nu finns bara lite till som ska finnas på plats innan butiksinitiativet kan öppnar. Vi hoppas kunna återkomma snart med mer detaljer.

Det är många spännande samtal på gång, en del intentionsavtal har undertecknats och den samlade bilden av handelsträdgården som nu växer fram är alltså präglad av mångfald, samarbete och anknytning till Nibble och dess verksamheter. Utöver att bedriva sina respektive verksamheter har Nibble Stiftelsen, Järna Naturbruksgymnasium, Virbela Ateljé, Under Tallarna, butiksgruppen m fl en gemensam intention om att utveckla platsen till att omfatta verksamheter kring odling, förädling, tillverkning, försäljning mm. Med dessa verksamheter som bas ska vi gemensamt erbjuda en rad spännande utbildningar för våra ungdomar vid Järna Naturbruksgymnasium men även för andra människor med intresse för sådana frågor som berör oss på Nibble. Och utöver de redan nämnda finns en rad fler aktörer med vilka vi är i samtal. Det ska bli mycket spännande att i en snar framtid få berätta mer om vad allt detta kommer att innebära konkret.

med vänliga hälsningar,

styrelsen för Nibble Stiftelsen

Heiner Lohrmann/ordförande
Karin Björk/ sekreterar
Helle Reeder/ledmot
Mathias Gullbrandson/ledamot
John Gerhard/verkställande ledamot

Föregående
Föregående

Julbrev 2021

Nästa
Nästa

Augusti 2019