Augusti 2019

Hej, 

Det är mycket som händer runt Nibble i Ytterjärna just nu, som påverkar våra medarbetare, grannar, arrendatorer, besökare, kunder på Handelsträdgården mm.  Vi vill med detta brev gärna berätta lite om detta. För att kunna sätta saker i sitt rätta sammanhang är det bra med lite bakgrundshistoria om Nibblestiftelsen.    

I januari 1965 beslöt styrelsen i dåvarande Frans Carlgrens Fond att köpa Nibble Gård i Ytterjärna och att ändra fondens namn till Nibblestiftelsen. Vid samma möte meddelades att Frans Carlgren själv beslutade att donera köpeskillingen för gården Thorsätra i Kungsängen till Nibblestiftelsen. Därmed hade stiftelsen möjlighet att förvärva Nibble Gård. Nibblestiftelsen har, helt i Frans Carlgrens anda, under årens lopp spelat en mycket stor roll i utvecklandet av antroposofiska verksamheter och då särskilt i Ytterjärna.  Många av dagens kända verksamheter såsom Rudolf Steiner Seminariet, Vidarkliniken, Järna Waldorfskolan (nuvarande Örjanskolan), Nibble Skogsbrynsby mm står till stora delar på mark donerad av Nibblestiftelsen. Dessa och många fler verksamheter har under åren även fått betydande finansiellt stöd i form av gåvor och bidrag eller starthjälp i form av förmånliga lån. 

Nibblestiftelsens intentioner handlar enligt dess stadgar i första hand om pedagogik och utbildning. Som ägare av Nibble Gård spelar jordbruket en mycket central roll och drömmen/visionen har alltid handlat om att förena pedagogik och jordbruk. Nibble Gård har drivits biodynamiskt sedan Nibblestiftelsen övertog den, och stiftelsen har lagt ned avsevärda resurser för att säkra framtidens möjligheter att fortsätta med detta. Det gäller inte minst de stora investeringarna som gjordes i den nya härliga ladugården, hötorken och verkstaden på gården efter branden 2013, som ställde oss inför stora utmaningar. 

Visionen om att förbinda pedagogik med praktik inom jordbruk, odling, skogsskötsel mm var det som låg bakom initiativet att starta Järna Naturbruksgymnasium. De första eleverna togs emot 1999, för snart 20 år sedan. Alla de som bor eller vistas i området är numera vana att se ungdomar som kör förbi på traktor, fyrhjuling, med hästar eller bärande på skogsutrustning. Ca 160 ungdomar har hittills tagit studenten här, och sedan 2011 är skolan ett yrkesgymnasium. Till skolan hör också ett internat där eleverna som kommer från annan ort eller land bor under skolåret. 

I strävan om att än bättre använda våra resurser, att stärka verksamheten inför framtiden och att bidra till utvecklingen av Järna som ett centrum för utbildningar inom ”gröna yrken”, har vi under senaste tiden utvecklat ett alltmer omfattande och spännande samarbete med Skillebyholm. Vi delar resurser, personal och plats för att genomföra kurser, praktiska arbeten och administrativa uppgifter.  Tillsammans täcker vi ett spektrum från gymnasiala introduktionsprogram över naturbruksprogram, gymnasial vuxenutbildning till Yrkeshögskola och yrkescertifikat. Detta är mycket spännande och öppnar helt nya möjligheter för både verksamheter. 

-2-

Gymnasiet disponerar numera även över Nibble Såg och området runt den. Några andra externa verksamheter pågår inte längre på området. Här finns det undervisnings- och övningsmöjligheter, särskilt inom maskin, skogsskötsel och motorsågskurser mm. Sågen är igång några veckor om året och då är gymnasiets elever med när det sågas virke av träd från vår egen skog. 

Lantbruket på Nibble arrenderas av Lucas den Herder och mjölkkorna är basen för verksamheten. Efter branden har det pågått ett gediget arbete för att bygga upp en ny kobesättning, något som Lucas och hans sambo Amber Westra har lyckats med mycket bra. Situationen kring mjölkförsäljningen har under en tid varit tuff då nya Järna Mejeri inte har lyckats hitta avsättning för hela gårdens producerade volym. Mejeriet har därför minskat sitt inköp och sänkt priset till bönderna.  Detta har medfört att Lucas och Amber har fått minska antalet mjölkkor, vilket i sin tur har lett till nya tuffa utmaningar som kräver nya anpassningar och arbetssätt. Nu har mejeriet sagt upp avtalet om mjölkleveranser till februari 2020 och då blir situationen åter en helt annan med helt nya utmaningar!

Vid Nibble Handelsträdgård har det bedrivits grönsaksodling i princip sedan Nibble Gård köptes. Det smått legendariska trädgårdsmästarparet Filip och Siri Karlsson kom med Frans Carlgren från Thorsätra Gård. Efter dem drev sonen Peter odlingen under några år. Sedan dess har först Stiftelsen Biodynamiska Produkter och sedan Haga Stiftelsen engagerat sig för att säkerställa att verksamheten kunnat fortsätta i befintlig form. 

Nu har Haga Stiftelsen meddelat att 2019 blir sista året som de kommer att bedriva verksamhet på plats. För oss på Nibble Stiftelsen uppstår därmed en helt ny situation. I skrivande stund finns inte några färdiga planer från vår sida. Vi arbetar aktivt med att säkra att det även i framtiden ska finnas en levande odling och verksamheter på området. Samtidigt hoppas och tror vi att dessa ska komma att sammanhänga med  Nibble Stiftelsens visioner och intentioner på ett tydligare sätt, vilket i första hand betyder en nära koppling till utbildningsverksamheterna på gymnasiet och på Skillebyholm. Inom ramen för detta, och inom ramen för Nibblestiftelsens ekonomiska resurser, är vi öppna för intressanta initiativ. 

När det gäller odlingen pågår just nu många samtal med olika intressenter och möjliga framtida samarbetspartners. Dessa samtal berör som sagt i första hand odlingen, och inte butiks-verksamheten. Nibblestiftelsen har inte möjlighet att i egen regi bedriva butiksverksamhet på platsen i samma omfattning som idag. Vi är dock även öppna för intressenter och möjliga initiativ som kan tänka sig ett samarbete kring just butiken under samma förutsättning, att det finns ett sammanhang med Nibble Stiftelsens verksamheter. 

Det är John Gerhard som är samtalspartner på plats kring framtiden på Nibble Handelsträdgård. Har ni initiativ gällande odlingens och/eller butikens framtid är ni mycket välkomna att höra av er till honom. Bäst är ett kort e-post till rektor@jarnanaturbruksgymnasium.se

-3-

Runt och på Nibble finns en rad ärenden som ofta är baserade på gamla muntliga överenskommelser och där det saknas tydliga avtal. Vi är därför i kontakt med alla inblandade aktörer för att se hur vi bäst kan få klarhet och avtal kring dessa. Det är ett spännande arbete som berättar mycket om vilken betydelse Nibble har haft och har för så många verksamheter i vårt närområde och som samtidigt lägger grund för framtida relationer och samarbeten.

Ser man på historien kan man kanske säga att Nibblestiftelsen under större delen av sin historia har spelat en mycket stor roll för en rad andra verksamheter. Under senare tid har fokus dock alltmer behövt riktas mot de egna verksamheterna, att bedriva skolverksamhet i samarbete med ett levande jordbruk och odling på platsen. Den nuvarande styrelsen ser tydligt att det nu handlar om att säkra stiftelsens möjligheter att kunna fortsätta att bedriva sina verksamheter på längre sikt. Utöver detta vill vi, i samarbete med likasinnade, bedriva ett utvecklingsarbete för att göra Nibble till en än viktigare aktör inom utbildning i gröna yrken, lantbruk, grönsaksodling, skogsskötsel, mathantverk mm mm. Sådant som Ytterjärna, Sverige och världen behöver helt enkelt .

med vänliga hälsningar, 


styrelsen för Nibble Stiftelsen 

Heiner Lohrmann/ordförande
Karin Björk/ sekreterare 
Helle Reeder/ledmot
Mathias Gullbrandson/ledamot 
John Gerhard/ledamot  


Föregående
Föregående

November 2020