Julbrev 2021
Kära Grannar,
Nu är det återigen dags för lite information om vad som pågår på och runt Nibble Gård, och inom Nibblestiftelsens verksamhet.
Det har nu gått mer än ett år sedan ni fick det senaste brevet från Nibblestiftelsen. Den gången inledde vi brevet med, ”Det är mycket som händer runt Nibble i Ytterjärna just nu…” och detta är något som i högsta grad känns aktuellt även idag. Med detta brev vill vi berätta om en del av de saker som har hänt under året och ge er en liten glimt om vad som kan hända framöver.
Fjolårets brev inleddes med en upplysning om att det, lördagen den 14:e november, åter skulle börja säljas varor i trädgårdsbutiken på Nibble Handelsträdgård. Då är det kanske lämpligt att börja just där, på Nibble Handelsträdgård. Där är vi idag flera aktörer som arbetar, både var för sig, och tillsammans. Till dessa hör i första hand Under Tallarna, Nibble Gård, Virbela Ateljé, Järna Naturbruksgymnasium, Biodynamiska Produkter och andra inom butiksgruppen.
Efter att under 2020 har odlat i växthusen på Nibble Handelsträdgård, har Tuna Kooperativet ”Under Tallarna” (undertallarna.se) nu under 2021 fortsatt att etablera sig på flera sätt på Nibble, inte minst genom att några medlemmar har flyttat in i bostäderna på Nibble Handelsträdgård. Ossian Tidblom med familj har flyttat in i en av lägenheterna i trädgårdsmästarbostaden, och i den andra bor Simone Grind. Härligt med nya grannar med ett starkt engagemang i verksamheterna på platsen. I växthuset närmast vägen har det åter blivit fina skördar av gurka, tomat, paprika, pak choy, broccoli och annat. Utöver odlingen i växthusen har Under Tallarna även odlat på ca 4000 kvm av frilandet. Produkterna har gått till deras ”andelsmedlemmar” som prenumererar på grönsakslådor årligen. Detta är ett spännande sätt att få säker tillgång till härliga, lokalodlade grönsaker samtidigt som en stödjer odlarna! Mer information om hur detta går till finns på (undertallarna.se/bli-andelsmedlem/). Men produkterna har även funnits till försäljning i trädgårdsbutiken på Nibble Handelsträdgård, något som förhoppningsvis ska utvecklas vidare under nästa år.
Trädgårdsbutiken har nu varit öppen i ett år. På fredagseftermiddagar kl.14-18 och på lördagar kl.10-15 säljer Amber härliga produkter från Nibble Gård (mjölk, yoghurt, kött, rypsolja mm), Sörbro (getostar, getkött mm), Ullberga Gård (gårdsostar), Under Tallarna (grönsaker), Järna Naturbruksgymnasium (potatis) och ett växande sortiment av produkter från grossisten Biodynamiska Produkter. Vi arbetar utifrån en modell där producenterna får fullt betalt för sina varor, och där kostnaderna sedan fördelas utifrån var och ens försäljning och omsättning. En sådan lösning innebär att mindre producenter har tillgång till butiksförsäljning utan att varken behöva satsa stora pengar eller sälja till ett mycket lägre pris än vid direktförsäljning. Hur naturbrukets produkter når konsumenterna idag är en extremt viktig fråga för alla som vill försörja sig på odling. Utöver försäljningen i själva butiken har det vid flera tillfällen funnits möjlighet för andra producenter att sälja sina produkter på torget på gårdsplanen utanför butiken. Dessutom har Matbyggets foodtruck varit mycket populär under säsongen.
På odlingsmarken har det hänt mycket under året. Naturbruksgymnasiet har åter odlat potatis (sorterna Connect och Asterix) och årskurs 1 har gjort ett rejält arbete med att skörda det hela. Potatislandet har sedan bearbetats och en ny vall har såtts in där. Vallen närmast vägen har brutits med hjälp av Lucas, och där ska det sättas potatis under det kommande året. Övriga vallar har betats och/eller putsats regelbundet av Naturbruksgymnasiet, främst under ledning av praktikhandledaren Indrek Parts.
Under Tallarna har på ca 4000 kvm etablerat permanenta bäddar och odlat en mängd olika grönsaker. Även här har elever från gymnasiet varit aktiva, främst under handledning av Ossian Tidblom. Under Tallarna har fortsatt sitt starka engagemang i utbildningen vid Naturbruksgymnasiet.
På odlingsmarken närmast ladan har 3 deltagare i ”inkubators-projektet” odlat var för sig. Läs gärna mera om detta spännande och viktiga projekt på undertallarna.se/odlingsinkubator/. Förhoppningsvis ska detta resultera i att Sverige får nya odlingsföretagare. Förmodligen kommer åtminstone en av deltagarna att fortsätta att odla på Nibble 2022, men mera om detta en annan gång.
Virbela Atelje AB (virbela.se) arbetar med en rad olika verksamheter och projekt kring vatten. Vattentillgång, skötsel av våtmarker, regnvattenuppsamling, hantering av avloppsvatten mm är några områden som berörs. Dessa är centrala frågor för alla och särskilt inom naturbruk. Nibblestiftelsen och Virbela har därför påbörjat ett samarbete som bl.a. innebär att Virbela har flyttat sin verksamhet med tillverkning av anläggningar, kursverksamhet, projektplanering mm till handelsträdgårdsområdet. Virbela flyttade in i ”ladan” den 1 januari i år och det är mycket som har hänt sedan dess. I ett gott samarbete har garaget byggts om och inretts som produktionslokal, en kontorslokal och ett gemensamt fikarum har inretts, en toalett har renoverats, ett nytt skärmtak har byggts på baksidan mm. Ett nytt system har etablerats som innebär att regnvatten från ladans tak numera tas om hand i en nedgrävd tank och kan användas till bevattning. Detta är en del av en intressant och vacker visningsträdgård. Härligt att det jobbas med dessa viktiga frågor på platsen, och att det dessutom bidrar till det estetiska på platsen. Tillsammans är vi mitt i samtal kring flera vattenfrågor som förhoppningsvis ska resultera i nya spännande projekt och anläggningar på platsen.
Det är underbart att vi nu är ett helt gäng med verksamheter som samsas på Handelsträdgården. 2021 har varit mycket av ett etableringsår för alla inblandade. Nu är alla på plats, och vi satsar på att 2022 ska bli ett år då vårt samarbete på platsen upplevs ännu tydligare och då vi genomför flera aktiviteter, både var och en för sig, och tillsammans.
Allt som görs på Nibble, allt beskrivet samarbete, har även som syfte att gagna lärande. För Nibble betyder detta i första hand att skapa ännu fler spännande och lärorika möjligheter för eleverna vid Järna Naturbruksgymnasium. Där har det 22:a skolåret börjat i augusti 2021 och för närvarande är 38 elever inskrivna i skolan. Skolan är ett yrkesgymnasium vilket innebär att många av kurserna är praktiska. Skolprogrammet är Naturbruksprogram med inriktning lantbruk och en stark ekologisk profil, vilket innebär att mångfalden är en central aspekt i utbildningen. Den praktiska undervisningen bedrivs inom de olika områdena på Nibble Gård; trädgård, djurskötsel, lantbruk, skog, verkstad mm och handleds av skolans praktikhandledare. Därutöver gör eleverna APL (arbetsplatsförlagt lärande) på olika verksamheter. Många av dessa finns i närområdet, men även i övriga landet och i utlandet. Genom åren har många av eleverna gjort längre APL-perioder i länder runt om i världen. Tyvärr har detta blivit svårare under ”Covid-tider”. Utöver en så kallad yrkesgymnasieexamen kan eleverna även uppnå grundläggande högskolebehörighet vid skolan, och särskilt motiverade elever kan välja till kurser som även ger behörighet till flera högskoleutbildningar. Det är verkligen en spännande programform med sin blandning av teoretiska och praktiska kurser, och de olika möjligheter till individorienterad skolgång i en trygg och stabil skolmiljö som denna erbjuder. Vid skolan bedrivs också ett internat där de ansvariga medarbetarna Berit Holthe och Ronald Vermeulen erbjuder en del av eleverna ett fint och tryggt boende i gårdsmiljö. Därmed blir det möjligt även för intresserade elever från andra delar av landet att kunna gå på skolan.
Fokuset på att lära sig att samarbeta med naturen för att ta fram livsmedel och andra viktiga resurser är något som allt fler ser betydelse av. Det är en oerhört viktig verksamhet, och utgör kärnan i Nibblestiftelsens arbete. Den rådande pandemin har påmint oss alla om hur sårbara våra samhällen är, inte minst när det kommer till livsmedelssäkerhet. Det råder brist på unga människor som är kunniga inom områden som odling, djurskötsel och hantering/skötsel av skog, och som har kunskaper i naturbruk utifrån ekologiska principer och värden. Kika gärna in på skolans hemsida (jarnanaturbruksgymnasium.se) eller, ännu hellre, följ skolan på sociala medier om ni vill veta mer om skolan eller naturbruksprogrammet. Under höstterminen 2021 har John Gerhard varit tillbaka som tillförordnad rektor vid Järna Naturbruksgymnasium. Från och med början av vårterminen 2022 kan vi med stor glädje hälsa vår nya rektor Ingrun Ludewig välkommen. Ingrun är Järnabo och, förutom att hon redan genomfört rektorsutbildning och har flera års ledarskapserfarenhet, har hon faktiskt själv varit elev på Järna Naturbruksgymnasium en gång i tiden. Vi ser verkligen fram emot att välkomna Ingrun i teamet på skolan och på Nibble.
På själva lantbruket händer det alltid mycket och bönderna Lucas och Amber har händerna fulla med att hantera alla olika delar av sin verksamhet. Gården drivs i arrendeform och 2021 har inneburit en översyn av arrendeavtalet mellan arrendatorn och Nibblestiftelsen som markägare. Det stod redan från början helt klart att Nibblestiftelsen varmt uppskattar böndernas insats på platsen och önskar ett fortsatt samarbete kring arrendet. Det är samtidigt ingen enkel match att få till det hela ekonomiskt. Det är en utmaning att få ihop en intensiv och krävande gårdsdrift med ett pedagogiskt arbete, som är fallet på Nibble, så det fanns många aspekter att se närmare på inför den kommande arrendeperioden. Nu har ett nytt avtal undertecknats av parterna och vi ser alla fram emot ett fortsatt samarbete framöver. Odlingssäsongen bjöd på ovanligt mycket regn vilket har bidragit till ordentlig tillväxt för gräset. Lucas har kunnat ta hem stora mängder av hö, så nu står hela hötorksbyggnaden full och mycket står balat utanför.
Järna Mejeri drivs inte längre, och något ekologiskt eller biodynamiskt alternativ för större volymer av mjölk finns inte, så större delen av den fina mjölken från Nibble Gård går till Arla och då som icke-ekologisk mjölk! Amber och Lucas har anpassat besättningen genom att minska antalet mjölkande kor något, och har etablerat ett samarbete med Sörbro som har investerat i ett eget mejeri. Så nu går det åter att köpa härlig Nibble-mjölk och yoghurt. Naturligtvis odlas också spannmål på gården, varav större delen numera består av spännande äldre så kallade kultursorter. Även andra produkter såsom kött, ägg och egna oljeprodukter såsom rypsolja finns att köpa, och denna mångfald hoppas kunna utvecklas till att ersätta en del av de tidigare intäkterna från mjölkproduktionen. Amber är ansvarig för trädgårdsbutiken på Nibble, och det är riktigt fint att få träffa ”bonden själv” när man handlar där.
Följer vi vägen vidare från Handelsträdgården, förbi gården och skolan, hamnar vi efter några hundra meter vid Sågen. Den nya undervisningslokalen som inretts i tidigare spånrummet vid Sågens norra gavel, har nu under hösten kommit till stor användning. Det är underbart att ha tillgång till denna stora, fina lokal för undervisning och även en del praktiska övningar. Därmed har vi kommit ett steg vidare mot målet att Sågen blir det nya utbildningscentret för undervisning i skogsämnen, motorsåg, röjsåg, trähantverk mm. Bredvid det rummet finns ytterligare en lokal som är perfekt för praktiska hantverksövningar under tak. Där har det under året bl.a. genomförts kurser i fönsterrenovering av Linda Lindblad från Traditionskraft AB, som drivs av henne och hennes partner Johan Jönsson. Linda och Johan har varit engagerade i flera saker på Nibble. Bl.a har Johan byggt den fina pergolan vid Virbelas visningsträdgård på Handelsträdgården. Johan och Linda har även tagit ansvar för kursen Byggnadsunderhåll för eleverna vid gymnasiet, och deras undervisning och praktik har varit mycket uppskattad.
Martin Andersen är ännu ansvarig för själva Sågen. Här sågas stockar från Nibbles skog, men även från andra platser. Martin är arborist till vardags och därmed för han med sig en hel del träd till Nibble. Han har även sitt virkesförråd längst bort mot skogen till, och anlitas ibland av skolan som praktikhandledare i skogen och vid sågning. Martin ingår även i skolans programråd.
Området runt själva Sågen är en arbetsyta för alla som är verksamma där samtidigt som det är en avställningsplats för stockar mm. Det är viktigt att tillgängligheten säkerställs och vi är mycket tacksamma för att inga utomstående bilar parkeras där. Vid parkeringsbehov är det bra att använda den nedre planen. Men även denna används ofta av naturbruksgymnasiet och andra som övningsplats inom olika kurser samt som avställnings- och eldningsplats. Det är därför viktigt att bilar ställs vid kanten och inte blockerar infarten eller övningsytan.
Samarbetet mellan Naturbruksgymnasiet och Skillebyholm fortsätter och det blir många spännande kurser för Skillebyholms utbildningar (Yrkeshögskola och Komvux) som ordnas gemensamt. Naturbruksgymnasiet tar hand om fårbesättningen och betesmarkerna på Skillebyholm. Och Skillebyholms medarbetare och elever gör en del praktiska insatser på Nibble. Detta har bland annat medfört att området mellan skolan och gården, där stora delar av ”gamla” ladugården och mejeriet fanns, nu gestaltas som en fin park som ska vara både en förbindelselänk och en plats att stanna upp vid. Vi hoppas att platsen på så sätt kommer att upplevas mer som en sammanlänkad helhet. Nu på hösten har en rad träd och buskar planterats av elever och medarbetare från Skillebyholm, och vi ser med spänning fram emot vårblomningen.
Styrelsen arbetar aktivt vidare med att ta hand om och utveckla verksamheterna och platsen, marken och fastigheterna, i linje med vårt uppdrag, våra intentioner samt visioner. För att förtydliga ansvarsfördelningen och kommunikationsvägarna har styrelsen utsett John Gerhard till verkställande ledamot, och han är därmed första kontakt gällande de flesta frågor som rör Nibblestiftelsens verksamhet. Johns adress: john@nibblestiftelsen.se .
Nibblestiftelsens styrelses centrala uppgift är att säkerställa att Nibblestiftelsen kan följa sina intentioner, och säkerställa dess framtid och resurser. När det gäller Nibblestiftelsens mark och fastigheter fortsätter vi arbetet med att se över de områden där det kan finnas otydligheter från förr, baserade på gamla muntliga överenskommelser eller historiska händelser. Vi önskar så mycket tydlighet och transparens som möjligt och vi är nu i kontakt med flera av de som använder Nibbles mark för andra verksamheter, med målet att få ökad klarhet och överblickbarhet för alla. T.ex har en fastighetsreglering kring stora grusparkeringen vid Robygge gjorts. Dessa kontakter leder även till givande samtal som bidrar till att lägga grund för framtida relationer och, i vissa fall, samarbeten.
Vi känner oss mycket inspirerade av allt det nya som spirar kring Nibble nu, vi upplever att här finns “flow” och att det ännu finns så mycket potential att locka fram och bygga vidare på.
Avslutningsvis vill vi önska er en riktigt God och Stämningsfull Jul.
Varmt tack för det gångna året, och Gott Nytt År kära grannar!
Med vänliga hälsningar,
Styrelsen för Nibblestiftelsen
Heiner Lohrmann/ordförande
Karin Björk/ sekreterare
Helle Reeder/ledamot
Mathias Gullbrandson/ledamot
John Gerhard/verkställande ledamot