Julbrev 2022

Hej, 

2022 har varit ett dramatiskt år. De följder av klimatförändringar vi ser på många håll i världen, postpandemi-problemen och effekterna av krig har för oss återigen bekräftat aktualiteten i de uppgifter som Nibblestiftelsen och verksamheterna på Nibble försöker att ta sig an. Att utbilda unga människor som rent praktiskt kan samarbeta med naturen för att skydda miljön, minska klimatpåverkan och säkra livsmedelstillgången för alla, även i kristider, har sällan känts så viktigt som idag. Utöver detta vill vi driva praktiska initiativ och verksamheter inom lantbruk, trädgård, djurskötsel, skogsbruk, vattenhantering och handel, ge mat, en sund miljö på platsen, möjligheter till praktiska erfarenheter och en plats för rekreation.

Mycket är under utveckling på platsen, och 2022 har åter varit ett händelserikt år på Nibble och för Nibblestiftelsen. För oss är det viktigt med transparens och vill med detta årliga julbrev försöka summera året tillsammans med er. Vi hoppas att ni på detta sätt känner er informerade och delaktiga. 

Det är kanske bra att börja med det som alla som bor i Ytterjärna eller som besöker platsen ser och upplever först, nämligen lantbruket, åkrarna och djuren. Lantbruket arrenderas av Lucas den Herder som driver den tillsammans med Amber Westra. Allt ser som vanligt mycket bra ut, åkrarna är välskötta och djuren mycket välmående. Men det har blivit en del förändringar under året vilket märks tydligt när en går in i ladugården. Där finns sedan några veckor tillbaka färre kor och dessa går med sina kalvar vilket de kommer fortsätta att göra under några månader framöver. Detta innebär att det inte blir mjölkat och att det inte finns någon mjölk att köpa från Nibble Gård. Lucas och Amber som har beslutat att på detta sätt ”pausa” mjölkverksamheten. Därmed får de själva lite tid till annat och är inte bundna till kornas och mjölkningens rytmer. Så får de även tid att reflektera, bl a över framtiden för mjölkbönder i Sverige och sina egna planer.   

(Vi vet nog alla att det sedan länge har varit tufft för svenska mjölkbönder (och bönder i allmänhet) att klara sig ekonomiskt. Därför har det blivit allt färre ”mjölkbönder” och de som finns måste ha allt större djurbesättningar. Som biodynamisk gård strävar Nibble efter att i princip allt foder ska komma från den egna gården, vilket innebär att antalet djur begränsas av tillgången på odlings- och betesmark.)  

Förutom eleverna på Naturbruksgymnasiet rör sig även andra unga människor på Nibble nu för tiden. Övervåningen av det vita huset på andra sidan vägen från gården sett hyrs för närvarande av det ettåriga utbildningsprogrammet YIP (Youth Initiative Program) och är nu bostad för en grupp studenter. Fint att vi kunna samarbeta med YIP på detta sätt! På bottenvåningen i samma hus bor våra härliga italienska volontärer Cecilia och Alma som har varit på platsen sedan mars i år. Tyvärr är deras tid snart över och de kommer att lämna oss i december. De har varit till stor hjälp och ett ovärderligt tillskott till det sociala livet på Nibble under året. Vi är många som kommer att sakna dem. Nibble ingår nu i ett EU-volontärsprogram och vi räknar med att det kommer nya volontärer nästa år. 

Nibblestiftelsen bildades i första hand genom Frans Carlgren som köpte Nibble Gård 1965 och skänkte den till den då nybildade stiftelsen. Frans var lärare och Waldorfpedagog som undervisade, skrev böcker, höll föreläsningar och ingick i en rad organisationer till stöd för pedagogiken. Frans hade ett starkt engagemang när det gällde unga människor, deras utvecklingsmöjligheter och lärande och det är i Frans anda som stiftelsen kom till och som dess verksamheter bedrivs än idag. 

Viktigast i detta sammanhang är nog Järna Naturbruksgymnasium som tog emot sin 23:e årskull i augusti och där det för närvarande är 34 elever inskrivna. Sedan början av året är Ingrun Ludewig rektor på skolan. Ingrun är Järnabo med många meriter. Förutom rektorsutbildning och flera års ledarskapserfarenhet har hon nämligen även själv varit elev på Järna Naturbruksgymnasium. John Gerhard är ännu engagerad i skolan med rollen som skolchef och en del undervisning. Det övriga teamet vid skolan består av en bra blandning av erfarna och nya kolleger. Vill ni veta vilka dessa är finns de kort presenterade på skolans hemsida www.jarnanaturbruksgymnasium.se

Skolan är ett yrkesgymnasium vilket innebär att många av kurserna är praktiska. Skolprogrammet är Naturbruk med inriktning lantbruk och med en stark ekologisk- och småbrukarprofil vilket innebär att mångfalden är en central aspekt. Den praktiska undervisningen bedrivs inom de olika områdena på Nibble Gård, trädgård, djurskötsel, lantbruk, skog, verkstad mm och handleds av skolans praktikhandledare. Därutöver gör eleverna APL (arbetsplatsförlagt lärande) på olika verksamheter. Många av dessa finns i närområdet men även i övriga landet och i utlandet. 

Utöver en så kallad yrkesgymnasieexamen kan eleverna även uppnå grundläggande högskolebehörighet hos oss, och särskilt motiverade elever kan välja till kurser som även ger direkt behörighet till flera högskoleutbildningar. Det är en spännande skolform med sin blandning av teoretiska och praktiska kurser och de olika möjligheterna som detta innebär. Under senare tid har skolan jobbat mycket med gestaltning och förtydligande av sitt program. Eleverna kan nu välja mellan fem olika konkreta yrkesutgångar. Detta har bland annat inneburit ett starkare fokus på småbruk som eleverna har möjlighet att välja som yrkesutgång under utbildningens gång. Som redan antytts när det gäller mjölkböndernas försvinnande har det skett en gigantisk omstrukturering av lantbruket och trädgårdsnäringen i Sverige under åren som gått sedan skolan bildades. Detta påverkar naturligtvis elevernas yrkesmöjligheter och var vi lägger fokus för utbildningen. I dessa tider med ökad riskmedvetenhet blir det tydligt att vi behöver fler unga människor som vill och kan producera mat på flera håll i landet, som kan göra meningsfulla praktiska insatser såväl yrkesmässigt som på annat sätt.  

På skolan bedrivs också ett internat där eleverna som kommer från annan ort erbjuds ett fint och tryggt boende i gårdsmiljö. Internatet gör det möjligt även för intresserade eleverna från andra delar av landet att kunna gå på skolan. För närvarande bor 12 ungdomar på internatet. De flesta reser hem på helgerna, men de som har långa hemresor stannar ofta även under helgen.  Det är ett stort arbete och ansvar att vara ett hem för tonåringar. De behöver mötas av en ombonad miljö, kärlek och förståelse samt struktur och tydlighet. Berit Holthe är internatsansvarig, och Ronald Vermeulen, som sköter fastigheter och en del andra uppgifter, backar upp även här. Volontärerna har också varit ett viktigt inslag i arbetet vid internatet i år. 

Efter att under många år ha varit utarrenderad till flera olika aktörer har Nibble Trädgård sedan ett par år nu drivits i regi av Nibblestiftelsen, och där pågår en spännande och positiv utveckling. 

Efter att deras växthus brann ned mot slutet av 2021 valde odlingskooperativet ”Under Tallarna” att pausa odlingsverksamheten och söker nya former för att föra ” ..värderingarna vidare och utveckla något nytt.” Gruppens medlem Ossian Tidblom kunde dock engageras av Nibble för att leda arbetet med utvecklingen av odlingen på Nibble vidare. Ossian bor på platsen och arbetar nu som odlare, praktikhandledare för Naturbruksgymnasiets elever, volontärer, studiebesök och mycket annat. Under året odlades grönsaker på ca 3500 kvm på de permanenta odlingsbäddar som anlades 2021. Grönsakerna såldes i första hand i Nibbles gårdsbutik, men även till några restauranger och storkök.  Förutom grönsaker odlades även gröngödslingsväxter här, till insekternas stora glädje. 

På resten av odlingsmarken, ca 1,8 ha odlades havre, vall (gräs och baljväxter), Sudangräs och potatis. Odlingen sköttes i första hand av Ossian och Indrek Parts tillsammans med elever från gymnasiet och volontärerna. Utöver växtodlingen tillkom även fler inslag av djur på platsen. Mest påtaglig var nog de 11 grisar som flyttades runt (med mobilt vind- och regnskydd) och bökade runt i jorden på flera platser under säsongen. Dessa var av rasen Linderödssvin, som är Sveriges enda oförädlade lantras av tamsvin. Grisarnas ankomst till Nibble blev en riktig händelse, inte minst då en av grisarna lyckades rymma. Detta höll flera grannar, Ossian och en rad hjälpare sysselsatta under några veckor innan de lyckades fånga in rymlingen och återförena den med flocken. Efter att grisarna hade bökat färdigt ett område och flyttat vidare, kom hönsen med sitt mobila hönshus och pickade vad de hittade. Även skolans får har varit på betesbesök i perioder. 

Den typen av växtodling som har valts vid sidan om den intensiva grönsaksodlingen, kombinerat med djurhållning, återspeglar tanken att utveckla denna del av platsen till ett mera klassiskt små- eller deltidsjordbruk. I dagens Sverige ser vi att allt färre unga människor kan hitta vägen in i klassiskt jordbruk och grönsaksodling då dessa har blivit allt större, kapitalkrävande och färre under senaste åren (2020 var andelen heltidsjordbruk 24% av det totala antalet jordbruksföretag). Samtidigt kommer det att krävas en decentralisering av matproduktionen om vi menar allvar med att vilja skapa en hållbar och trygg livsmedelsförsörjning i landet, och det kommer att krävas att fler människor är involverade i odling och djurhållning. (idag är under 2% av Sveriges arbetskraft sysselsatta inom jordbruk, skog och fiske). I en sådan omställning kommer små- och deltidsjordbruken att vara mycket viktiga. Gymnasiet har därför förtydligat sitt program för att på bättre sätt kunna ta hänsyn till behovet av unga som är utbildade med ett sådant fokus bredvid det mera klassiska jordbruket.  

Under 2022 har Niklas odlat på en bit mark. Råvarorna därifrån använder han i produktion av  fermenterade grönsaksprodukter. Niklas gick inkubatorsprogrammet på Nibble under 2021 och det är kul att han går vidare med sin idé och nu letar efter ett eget ställe för sin odling framöver. Vi önskar honom all lycka till med det. 

Produkter från trädgården, gården och skolan säljs i första hand i Nibble gårdsbutik som har haft öppet fredagar och lördagar under året. Det är en grupp odlare och grossisten Stiftelsen Biodynamiska Produkter som har gått tillsammans för att bedriva butiksförsäljning på ett annorlunda sätt än vanligt. Istället för att medlemmarna i gruppen säljer till butiken, som sedan säljer vidare, säljs varorna nu egentligen direkt av odlarna själva. Detta sker genom att kassan registrerar hela beloppet för alla varor och lägger dem till respektive leverantör. En gång i månaden sker en avräkning där alla får veta hur mycket de sålt för under månaden. Efter ett avdrag för administration fakturerar odlaren och får sedan fullt betalt för sina varor. Nästa steg är att beräkna kostnaderna för att driva butiken: arbetskraft, lokalhyra, el, vatten mm. Dessa kostnader bärs av gruppen och fördelas enligt omsättningen, den som säljer mest betalar mest. Vi hoppas vara en försäljningsmodell på spåret som kan göra det möjligt för mindre odlingar att samarbeta kring gemensamma försäljningsformer. 

Butiken kommer nu att vara stängd från och med den 24:e dec till och med den 3:e februari. 

Virbela Atelje AB (virbela.se) fortsätter sitt arbete med en rad olika verksamheter och projekt kring vatten. Vattentillgång, skötsel av våtmarker, regnvattenuppsamling, hantering av avloppsvatten mm är några områden som berörs.

På Nibble finns numera flera synliga uttryck för Virbelas arbete. Tidigare har demonstrationsanläggningen för uppsamling av regnvatten från ladans tak och cirkulation med hjälp av vattentrappor etablerats. Under året har en ny demonstrationsanläggning för ”urbana våtmarker” etablerats vid nedre bevattningsdammen på trädgården. Vid övre bevattningsdammen etablerar Virbela nu en anläggning för odling av vattenväxter. Virbela och Nibblestiftelsen undersöker nu tillsammans hur ännu större vattenreserver kan skapas av tillvarataget dräneringsvatten från hela Nibble. Dessutom utvecklar Virbela i samarbete med Nibblestiftelsen ett kursprogram som ska sjösättas under 2023. 

Nibblestiftelsen har under året riktat mer fokus på Nibble-skogen. Skogen är en fantastisk resurs på så många sätt och behovet av blandskog som sköts med så mycket hänsyn till naturen som möjligt blir allt tydligare. Nibble-skogen med sina leder är en viktig rekreationsplats för många människor. Vi har ett fint samarbete med Södertälje Kommun när det gäller Kustleden och kunde glädjas åt det nya vindskyddet med grillplats som byggdes i år. I samarbete med övriga markägare kommer även Ekoleden att fortsätta bjuda till fina vandringar genom skogen. Skogen är också en viktig ekonomisk resurs för Nibblestiftelsen och vi strävar nu efter att även kunna förädla produkter på Nibble Såg. Martin Andersen är ännu ansvarig för själva sågen.   

Martin Jentzen, skogsingenjör och en av Sveriges ledande experter inom Naturnära Skogsbruk, har under några dagar under hösten gjort en inventering av skogen och vi väntar nu med spänning på hans rapport och en ny skogsplan som ska vara vägledande för arbetet i och med skogen under åren framöver. 

Nya undervisningslokalen vid sågen har använts flitigt av elever från gymnasiet men även en rad andra kurser i motorsåg, röjsåg, skogsskötsel mm. 

Området runt själva sågen är en arbetsyta för alla som är verksamma där samtidigt som det är en avställningsplats för stockar mm. Det är viktigt att tillgängligheten säkerställs och vi är mycket tacksamma för att inga utomstående bilar parkeras där. Vid parkeringsbehov är det bra att använda den nedre planen. Men även denna används ofta av naturbruksgymnasiet och andra som övningsplats inom olika kurser och som avställnings- och eldningsplats. Det är därför viktigt att bilar ställs vid kanten och inte blockerar infarten eller övningsytan.   

Nibblestiftelsens styrelse består idag av: 

Heiner Lohrmann/ordförande, 

Karin Björk/ sekreterare 

Mathias Gullbrandson/ledamot,

John Gerhard/verkställande ledamot  

Ingrun Ludewig/adjungerad

Ronald Vermeulen/adjungerad  

Styrelsen arbetar aktivt vidare med att ta hand om och utveckla verksamheterna och platsen, marken och fastigheterna, i linje med vårt uppdrag, stiftelsens intentioner och visioner. För att förtydliga ansvarsfördelningen och kommunikationsvägarna har styrelsen utsett John Gerhard till verkställande ledamot och han är därmed första kontakt gällande de flesta frågor som rör Nibble Stiftelsens verksamhet. 

Johns adress: john@nibblestiftelsen.se

Mathias Gullbrandson är stiftelsens representant i Frötallen och Ronald Vermeulen representerar Nibble i vägsamfälligheten.  

Nibblestiftelsen har numera en egen hemsida www.nibblestiftelsen.se. Naturbruksgymnasiets hemsida är www.jarnanaturbruksgymnasium.se. Gymnasiet och Nibble Trädgård syns även på sociala medier.   

Vi vill slutligen tacka er för er närvaro på och omkring Nibble, och det stöd ni visat för våra verksamheter under det gångna året. Vi önskar er en riktigt God Jul och Gott Nytt år. 

Med vänliga hälsningar, 

Styrelsen för Nibblestiftelsen


Nästa
Nästa

Nyheter på Nibble Trädgård